Expositie Kees Bruijnes

Niets ten nadele van abstracte kunst, maar mijn aandacht wordt vooral getrokken door de schoonheid van de natuur, de architectuur en de mensen om mij heen. Toen ik na jaren van bijziendheid als jongen een bril kreeg viel ik bijna van mijn fiets bij het zien van zoveel haarscherp moois om mij heen. En de drang om al dat moois om te zetten in iets tastbaars is me altijd bijgebleven.

Het liefst sta ik buiten bij mooi weer om in olieverf een landschap of stadsgezicht te schilderen. Ik ga naar een tevoren gekozen plaats en zet de ezel op. Dan maak ik met houtskool een schets van het deel dat ik wil schilderen. En dan begint de pret. In een paar uren wordt het schilderij uitgewerkt. Dat is vaak lastig als de schaduwen te snel draaien of als een mooie wolkenlucht ineens betrekt maar dat hoort allemaal bij het buiten schilderen. S’ Winters blijf ik binnen en maak portretten en ook dan het liefst via directe waarneming van mensen die even voor me willen poseren.

Een goed realistisch schilderij maken heeft te maken met de intensiteit van kijken en oefening van het ambacht. Niet ieder schilderij lukt bij mij maar dat houd me scherp. Deze expositie is een bloemlezing in olieverf van de landschappen van Zeeland en de mensen die er wonen.

Kees Bruijnes.

Gistellisstraat 10

4421 CX Kapelle

Deze Tentoonstelling is te zien in de Foyer van Den Dullaert van 1 april – 5 mei 2024 

 

© Den Dullaert 2023